2010-03-24 16:52:45• hírek • Czinzel László

Hetek, de akár hónapok múlva kezdődhet az útjavítás

Március 22-én hirdették ki annak a licitnek az eredményét, melyet a város útjainak rendbetételére, javítására írtak ki. Az eredményt azonban máris megfellebbezte egy cég, emiatt hetekkel, de akár hónapokkal is tolódhat a munkálatok megkezdésének a dátuma. Ilyés Gyula szerint megint a közbeszerzési törvény az oka a bonyodalmaknak.

Összesen tizenkét cég illetve cégcsoport adta be jelentkezését Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalához, amikor az meghirdette a város utcáinak rendbetételére kiírt közbeszerzési pályázatot. Már a licit lebonyolításának első szakaszában kiderült, valószínűleg nem fog minden simán menni: több céget már az első szakaszban ki kellett zárni, hiszen iratcsomójuk nem volt az elvárásoknak megfelelően összeállítva, másrészt többen a munkálatok felmért értékénél tíz százaléknál is többet kértek - ezeket a törvény értelmében azonnal kizárták a folyamatból.

A közbeszerzési eljárás eredménye szerint a Szamos jobb oldalán összesen 225 utcában fog dolgozni a Constructii Drumuri, a Vakond és a Technic Asist, míg a Szamos bal partján 152 utcában a Vakond és a Technic Asist végzi majd az utak rendbetételét. Az óvásokat március 31-ig lehet leadni, de máris akadt egy cég ami fellebbezett.

Ilyés Gyula polgármester szerdán tartott sajtótájékoztatóján vázolta fel, mit jelent ez a fellebbezés: elsősorban azt, hogy nem rövid időn belül, hanem csak hetek múlva kezdődhet a munka - addig pedig maradnak a gödrök és az elégedetlen autósok.

- A panaszt általában a Fellebbezéseket Elbíráló Országos Tanácshoz tetszik le,  március 31-ig pedig még több cég, cégcsoport is kifejezheti elégedetlenségét a licittel kapcsolatban. Egyetlen fellebbezés után már biztos: az összes iratot fel kell majd küldeni bukaresti intézményhez, ahol az ott dolgozóknak 20 napjuk van arra, hogy átnézzenek minden iratot, túlterheltség esetén pedig újabb tíz napon keresztül vizsgálódhatnak. Ez gyakorlatilag már egy egy hónapos csúszás - magyarázza Ilyés.

Amennyiben a fellebbezést nem találják megalapozottnak, akkor az elégedetlen cégnek még mindig lehetősége van a Törvényszékhez fordulni, de ott az Elbíráló Tanács döntését ismerve szinte esélytelen, hogy igazat kapjanak, de ezzel is hetek telnek el. Amennyiben megalapozottnak találják, az új licit kiírása miatt is több héttel csúszik a munkálatok megkezdése. Egyébként a most fellebbező cég egyenesen a bírósághoz fordult, valószínüleg azért, hogy még inkább hátráltassa a munkálatok megkezdését.

Ilyés Gyula elmondása szerint a város számára különösen fontos liciten a megbízhatónak tartott cégek formahibák és egyéb hiányosságok miatt kiestek, az eddig gyengébb minőséget mutató cégek azonban egy jó szakembert megbízva remek ajánlat-csomagot állítottak össze, így ők voltak a sikeresebbek.

A polgármester véleménye az, hogy elsősorban a közbeszerzési törvény az, ami miatt folyamatosan gondok vannak a munkálatok kilicitálásával. Persze többször módosították már a törvényt, csak a sok módosítás folytán még bonyolultabb lett a rendszer.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: